Масовият убиец Андерш Брейвик осъди Норвегия за нарушаване на човешките му права в затвора, съобщават световните агенции.

Той излежава присъда за това, че през 2011 г. при атентат в столицата Осло и атака с огнестрелно оръжие в младежки лагер отне живота на общо 77 души.

Брейвик се оплаква от прекомерна употреба на белезници, претърсвания и събуждане през нощта.

Според норвежките магистрати условията, в които в момента той е държан, нарушават Европейската конвенция за човешките права.

„Недопускането на нечовешко и унизително отношение е основна ценност в демократичното общество. Това остава в сила при всяко положение – както и при третирането на терористи и убийци”, се посочва в мотивите на съда в Осло.

Не беше уважена другата жалба на екстремиста – за това, че правителството не се е съобразило с правото му на личен и семеен живот.

Все пак обаче държавата ще трябва да заплати пълните разноски по делото.

Крайнодесният Андерш Брейвик не е напълно изолиран от обществения живот в Норвегия. След извършения от него терористичен акт мнозина коментираха, че законите в скандинавската страна вероятно трябва да бъдат по-строги. Неотдавна той поиска да му бъде осигурена конзола, на която да играе видео игри в килията си.