Норвежките власти ще върнат на Русия 60 мигранти след въвеждането на нови правила, които ще дадат възможност за депортирането на хиляди, съобщава Би Би Си.

Около 5500 човека се очаква да бъдат качени на автобуси и изхвърлени от страната. Много от тях са преминали арктическата граница на скандинавската страна с колело. Отново на велосипеди те бяха връщани от властите заради закон, който забранява влизането на превозни средства без нужните документи, но позволява минаването на браздата пеша.

Осло и Москва се разбраха за допускането на автобуси с чужденците, които имат визи или други документи, които им позволяват престой в Русия. Те са главно от Сирия и на първо време ще бъдат изпратени в Мурманск.

Правозащитните организации разкритикуваха решението, тъй като през деня в района на границата температурата е около минус 30 градуса. Освен това, те не смятат, че Русия е безопасно място за хилядите хора.

В един от разпределителните центрове имигрантите са обявили гладна стачка в знак на протест срещу депортацията, докато други 40 са избягали от подобен обект.