Норвегия обяви днес, че ще предостави близо 1 млрд. евро на Украйна за периода до края на 2022 г. и за цялата 2023 г. Новината бе огласена по повод посещение в Киев на норвежкия премиер Юнас Гар Стьоре, предаде Франс прес.

Това значително дарение от 10 млрд. норвежки крони (близо 970 млн. евро), което ще допълни предишни помощи, обявявани от Осло, трябва да послужи за "хуманитарна помощ, възстановяване на страната, (покупка на) оръжие и за подпомагане на функционирането на държавните институции" на Украйна, посочи в изявление норвежкото правителство.

"Заставаме до украинския народ", каза Стьоре в изявлението. "Допринасяме в подкрепа на борбата на украинците за свобода. Те се бият за страната си, но също и за нашите демократични ценности", допълни той.

Обявяването на помощта беше направено във връзка с днешното посещение на норвежкия премиер в Киев и в Яхидна, село близо до Чернигов, силно пострадало от руската инвазия.

Потресен от видяното при посещението си норвежкият премиер го определи "поглед към ада на земята", предаде норвежката информационна агенция НТБ.

В сряда Осло обяви, че предоставя на Украйна три реактивни системи за залпов огън, от каквито страната изпитва особено остра нужда.