Външните министри на страните от „Нормандската четворка” призоваха страните в украинския конфликт за пълно прекратяване на огъня и изтегляне на всички тежки оръжия от зоната на бойните действия, се казва в публикуваното съвместно изявление след срещата в Берлин, цитирано от световните агенции.

„Изразяваме загриженост от последните случаи на сблъсъци през уикенда, включително използването на тежки оръжия в района на Широкине и летището на Донецк”, се подчертава в документа.

„Призоваваме всички страни да прекратят сблъсъците и да покажат готовност за пълно спазване на прекратяването на огъня и изтегляне на тежките оръжия”. Министрите призоваха и за изтеглянето на тежките оръжия с калибър под 100 милиметра, както и всички видове танкове.

Тристранната контактна група и специалната мониторингова мисия на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа трябва да съгласуват графика за тази цел. „Изказваме силна подкрепа на усилията на мисията на ОССЕ за установяване на постоянно присъствие в районите, нуждаещи се от мониторинг на деескалация на ситуацията”, се казва в изявлението.

„Подкрепяме действията на мисията за деескалация на ситуацията около Широкине и летището в Донецк и призоваваме всички страни да сътрудничат с ОССЕ”. Министрите настояват и да се предостави постоянен достъп на наблюдателите на ОССЕ, което се предвижда от техния мандат и от споразумението в Минск.

Външните министри призовават и за създаването на работни подгрупи в Контактната група, се казва в изявлението. Заместник външните министри ще продължат наблюдението за изпълнението на споразумението от Минск, както и за бързото начало на работата на подгрупите.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, чиято страна беше домакин на преговорите, подчерта, че „нищо в Украйна не е лесно, това не е новост”, предаде Ройтерс. „По време на днешните преговори отново станаха ясни различията в мненията на Киев и Москва”, добави той.

Дискусиите снощи са били „много дълги, много интензивни и отчасти много противоречиви”, заяви още Щайнмайер, цитиран от Франс прес. Германският външен министър подчерта, че страните нямат избор, освен спазването на споразуменията, постигнати в Минск през септември и февруари, предаде Асошиейтед прес.

„Всички знаем, че пред нас стои дълъг път, но ще направим всичко по силите си да продължим този процес”. Според него работните подгрупи ще се занимават с проблемите на сигурността, процеса на произвеждане на избори в контролираните от сепаратистите райони, подновяването на размяната на военнопленници и подобряването на икономическото положение в Източна Украйна.

Малко след преговорите руският външен министър Сергей Лавров заяви, че страните не са успели да постигнат споразумение по украинските искания за разполагане на миротворчески сили, добави АП.

  • Порошенко обвини олигарси за сблъсъците край парламента в Киев
  • Порошенко похвали новото примирие в Източна Украйна
  • Украйна дава повече автономия на сепаратистите, в Киев избухнаха протести (ВИДЕО)
  • Меркел, Оланд и Путин организират нова среща на върха за Украйна
  • Петима души са убити за денонощие в Източна Украйна
  • Меркел: Трябва да бъдат отстранени разногласията с Русия за Украйна
  • Конфликтът в Украйна може да ескалира, смята германският външен министър
  • В Източна Украйна продължават да загиват и военни, и цивилни
  • Над 900 000 украинци са избягали заради войната в Донбас
  • Оланд и Меркел са недоволни от недостатъчния прогрес по украинската криза