Няколко месеца ще бъдат нужни за разрешение на останалите препарати от т. нар. "портфейл на Европа". Това обяви пред bTV заместник-директорът на Европейската агенция по лекарствата.

Ноeл Ватион потвърди, че в момента текат преговори с производителите на руската ваксина срещу коронавируса, но те са в "ранен етап". 

Експертите все още не знаят и колко дълго след имунизация човек е защитен от заразяване.

"Клиничните изпитвания разглеждаха какво е намалението на симптомите. Ако е значително, то по-малко хора ще се разболяват, по-малко ще стигат до болница, по-малко ще се озовават в интензивното, и така в болниците ще се лекуват повече хора със заболявания – несвързани с коронавирус", обяснява Ноел Ватион.

Според него в момента приоритетът е за лечение на тежко болни пациенти в болници, но това също така означава, че сме отложили други лечения, като например онкологичните. "Това също не е устойчиво в дългосрочен план. Това е първата цел, която бихме искали да постигнем", смята Ватион.

Той припомни, че клиничните изпитвания ще продължат още две години и ще получим повече информация и за срока на защита, както и за разпространението на вируса.

Гледайте цялото интервю на Димитър Иванов с Ноeл Ватион тази неделя в "120 минути".