Американецът с индийско потекло Абиджит Банерджи, френско-американката Естер Дюфло и Майкъл Крамер от САЩ спечелиха Нобелова награда за икономика, съобщи Кралската академия на науките.

Те са отличени за експерименталния им подход за облекчаване на глобалната бедност – за усилията за борба с бедността в световен мащаб.

„Тази година лауреатите въведоха нов подход за постигане на надеждни резултати от най-добрите начини за борба с глобалната бедност“, се казва в изявление на шведската Кралска академия на науките.

Французойката Естер Дюфло от Масачузетския технологичен институт става втората жена, носител на тази награда. Първа през 2009 г. беше американката Елинор Остром за нейния анализ на икономическото управление: тя показа, че общата собственост, включително ресурсите, може да бъде ефективно управлявана от групи хора.

Тази награда е създадена от Националната банка на Швеция през 1968 година. Тя носи на избраните 9 милиона швейцарски крони (около 918 000 щатски долара), златен медал и грамота.

Всички носители, освен този на наградата за мир, получават наградите си в Стокхолм, Швеция, на 10 декември – годишнината от смъртта на Афред Нобел. Нобелът за мир се връчва в Осло, Норвегия.