Нобеловата награда за литература за 2019 г. е присъдена на австрийския писател Петер Хандке, а за 2018 г. – на полската писателка Олга Токарчук. Отличията са две, тъй като миналата година не беше присъдена награда заради скандал, свързан със съпруга на един от членовете на академията. 

Австрийският писател Петер Хандке спечели Нобелова награда за литература за 2019 г., съобщи сайтът Nobelprize.org. Наградата е присъдена за "въздействащо творчество, което с езикова изобретателност изследва периферията и спецификите на човешкия опит", обоснова се Шведската академия.

Снимка: EPA

Петер Хандке е роден през 1942 г. Той пише романи, повести, сценарии. През 2014 г. призовава Нобеловата награда за литература да бъде премехната, тъй като носи "фалшива канонизация" на победителя. 

Той се сдобива със световна слава с произведенията "Страхът на вратаря при дузпа" (1970), и "Щастие без ропот" (1972). Хандке е автор на и на сценарии за филми, като този за приятеля му Вим Вендерс "Криле на желанието".

Носителката на Нобеловата награда за литература за 2018 година Олга Токарчук е считана за една от най-даровитите романистки от нейното поколение в Полша.

Снимка: EPA

Тя е ангажирана политически в лявото пространство, еколог и вегетарианка. 57-годишната писателка с характерна раста прическа не се колебае да критикува правителството.

Родена е на 29 януари 1962 г.в Сулехов в семейство на преподаватели. Токарчук притежава диплома по психология от Университета във Варшава и се интересува от трудовете на Карл Юнг. За известно време работи като психотерапевт и прави първите си литературни опити. Публикува стихосбирка, преди да се впусне в прозата. Творбите й са бестселъри в Полша, преведени са на 25 езика, сред които каталонски и китайски. Някои от произведенията й са екранизирани.

Тази година паричната равностойност на наградата е 9 милиона крони (832 459 евро).

През 2017 г. Нобелова награда за литература получи британският писател Казуо Ишигуро. 

В центъра на скандала миналата година беше френският фотограф Жан-Клод Арно, обвиняван от 18 жени в сексуален тормоз. Арно също така е съпруг на една от членовете на журито. Въпросната дама подаде оставка. Четирима други членове на журито също се оттеглиха в знак на протест. За това връчването на Нобеловата награда за литература беше отложено.