Нобеловата награда за физиология и медицина за 2020 г. е присъдена на откривателите на вируса на хепатит С, обявиха от Нобеловия комитет в Стокхолм.

Носителите на наградата са Харви Алтер (САЩ), Майкъл Хутън (Великобритания) и Чарлз Райз (САЩ).

Посочва се, че тримата имат решаваш принос за борбата с хепатит С – световен здравен проблем, който засяга главно черния дроб.

Според Световната здравна организация около 71 милиона души живеят с хронична инфекция с хепатит С. Значителен брой от тях биха могли да развият цироза или рак на черния дроб.

"Хепатит С вероятно е причинил точно толкова, ако не и повече смъртни случаи, колкото настоящата пандемия от коронавирус“, казва Гилбърт Томпсън, професор по клинична липидология, пред Си Ен Ен.

От Нобеловата асамблея казаха, че е трябвало да се обадят няколко пъти на победителите.

"Събудих ги и те бяха много изненадани. Определено не седяха до телефона, защото няколко пъти им звънях, но без отговор. След като се свързах с тях, те бяха изключително изненадани и наистина щастливи. Останаха безмълвни“, каза секретарят на Нобеловата асамблея.

Утре ще бъде обявена наградата за физика, а в сряда – за химия. В четвъртък предстои да стане известно името на Нобеловия лауреат по литература, а в петък – носителя на Нобеловата награда за мир.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!