Бившият американски президент Доналд Тръмп е изкарал коронавируса много по-тежко от това, което медиите и света разбра от съобщенията на неговите лекари и Белия дом, твърди „Ню Йорк таймс“, като се позовава на свои източници, близки до президента.

Тръмп е бил с изключително ниски нива на кислород в кръвта, както и с проблем на белите дробове, асоцииран с пневмония, твърдят четирима души от неговото обкръжение. Неговото състояние е било толкова притеснително, че служителите в Белия дом се притеснявали, че Тръмп може да бъде поставен на апаратна вентилация.

Според информацията на изданието бившият Първи на Съединените щати е бил с възпалени бели дробове. Нивата на кислород в кръвта му са паднали до стойности далеч по-нормалното – болестта се смята за сериозна, когато нивата на кислород са паднали под 90, а при Тръмп те са били около 80.

Още по време на боледуването на американския президент през октомври беше съобщено, че той имал висока температура и проблеми с дишането.

Според информацията на „Ню Йорк таймс“ на Тръмп му били предоставени два варианта – да бъде приет в болница на самоход или да чака до момента, в който охранителните служби е трябвало да го изнесат от Белия дом, твърдят запознати.

Още през октомври различни медицински експерти коментираха, че Тръмп очевидно е с тежко протичане на болестта. Още тогава бяха обявени лекарствата, които са използвани за лечението – антителен „коктейл“, който беше в експериментална фаза, ремдесивир и дексаметазон. И трите лекарства се използват при тежко протичане на болестта.

Малко след като беше изписан от болница, на страницата на Белия дом беше публикуван видеоклип, на който Тръмп демонстративно маха предпазната си маска. Тогава, обаче, експерти посочиха, че на видеото ясно се виждат знаци, че президентът все още е болен – според медици си личало на клипа как се опъват мускулите на врата му, а това било сигурен знак, че има затруднения с дишането.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!