Иран е поискал от Русия модерни системи за противовъздушна отбрана, тъй като се подготвя за евентуална война с Израел. Това съобщи вестник „Ню Йорк Таймс“, като се позова на ирански медии.

Двама ирански служители, запознати с военното планиране, единият от които е член на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция, потвърдиха, че Иран е отправил искането, пише американското издание.

Двамата служители са заявили, че Русия е започнала да доставя модерни радари и оборудване за противовъздушна отбрана.

Длъжностните лица са говорили при условие за анонимност, тъй като не са били упълномощени да обсъждат помощта публично.

Секретарят на Съвета за сигурност на Русия Сергей Шойгу в Техеран
Снимка: Reuters

Информацията бе оповестена ден след визитата на секретаря на Съвета за сигурност на Русия и бивш военен министър Сергей Шойгу в Техеран. 

Шойгу се срещна с новия президент на Иран Масуд Пезешкиан, с командира на иранските въоръжени сили бригаден генерал Мохамед Багери, който ръководи планирането на военни удари срещу Израел, както и със секретаря на Висшия съвет за национална сигурност на Иран.

Секретарят на Съвета за сигурност на Русия Сергей Шойгу и президентът на Иран Масуд Пезешкиан
Снимка: Reuters

Иранската държавна телевизия показа как Шойгу и генерал Багери се поздравяват, срещат се на четири очи, а след това участват в по-голяма среща на конферентна маса с членове на руската делегация и ирански военни.

 

„Готови сме за пълноценно сътрудничество с Иран по регионални въпроси“, заяви Сергей Шойгу, цитиран от иранските държавни медии.

Сергей Шойгу и иранския генерал Багери
Снимка: Reuters

Генерал Багери е казал на Шойгу, че отношенията между техните страни са „дълбоки, дългосрочни и стратегически“ и само ще се разширяват при новото правителство на Иран.

Бившият министър на отбраната на Москва се срещна с високопоставени служители в момент, в който Иран се готви да отвърне на Израел за убийството на политическия лидер на „Хамас“.

Върховният лидер на Иран – аятолах Али Хаменей, нареди директен удар от Иран по Израел, след като Исмаил Хания, беше убит при експлозия в къщата в която беше отседнал, докато беше на посещение в Иран за встъпването в длъжност на новия президент.

Американски и израелски официални лица заявиха, че очакват Иран и свързаните с него войнствени групировки в региона да започнат мащабна и координирана атака срещу Израел.

Групите, известни като „ос на съпротивата“, включват „Хизбула“ в Ливан и хутите в Йемен.

Посещението на Шойгу подчертава близкия съюз между Иран и Русия, който се засили след началото на войната в Украйна през 2022 г.

Иран е предоставил на Русия военни безпилотни самолети, а двете страни наскоро финализираха споразумение за разширяване на военното и разузнавателното си сътрудничество.

Секретарят на Съвета за сигурност на Русия Сергей Шойгу и президентът на Иран Масуд Пезешкиан
Снимка: Reuters

Въпреки че Русия има икономически и културни връзки с Израел и голям брой руски евреи живеят в Израел, анализаторите твърдят, че Москва не може да си позволи да отхвърли молбите на Иран за помощ, тъй като разчита в голяма степен на иранските безпилотни самолети в Украйна.