Няма пострадали българи от урагана „Ирма", съобщи за bTV българският посланик в САЩ Тихомир Стойчев. Продължават обаче да звънят роднини и близки, за да получат повече информация.

С някои българи няма връзка, но от посолството успокоиха, че става дума за проблеми с комуникацията.

„Ирма” е променил курса си и се е насочил към западното крайбрежие, където обаче също има много българи.

Една част от българите са напуснали Флорида, други ги са в специалните места за защита, а трети са останали в домовете си на тяхна отговорност, съобщи посланикът.

Той допълни, че препоръките вече са да не се предприемат каквито и да е действия, защото ураганът настъпва сериозно и да се следят информациите, които постъпват по медиите.

"Надяваме се да няма човешки жертви, материалните щети ще бъдат сериозни, но, след като премине ураганът, хората ще се завърнат към нормалния си начин на живот".

Към посолството на България в САЩ е създаден кризисен щаб с денонощна телефонна линия 001-202-387-5770.

Ивелин Кандов – българин в Тампа, Флорида, разказа, че паника няма и организацията е перфектна. Има определени телефони, на които всеки може да звънне, а ако се нуждае от превоз, може да му изпратят и ученически автобус.

Наблизо има и подслон, където той и семейството му може да се приютят, ако положението стане по-сериозно.

Лилия Славова, която е в Уест Палм Бийч, се е приютила в дома на дъщеря си. Къщата е по-навътре, далеч от водата и е доста солидна постройка, но са барикадирани отвсякъде.

Българката Мила Бенчева и съпругът й са сред туристите, останали на опустошения от урагана „Ирма” остров Сен Мартен във френската част на Карибите. 11 от жертвите на стихията са именно на тези острови.

По думите й над 95% от острова не съществува вече, защото всичко е в отломки. Зеленина няма, островът прилича на пустиня. Почти няма здрави места от къщите. Има цели семейства, които са отнесени от водата. Все още е невероятна жега, положението беше доста плашещо, сподели жената.

Снимка: Reuters

Тя сподели и, че са паникьосани, защото, ако има трупове, те вече се разлагат. На места казват, че мирише на мърша.

Мила Бенчева каза, че очакват някакъв вид помощ.

От МВнР съобщиха, че се очаква евакуация, а към момента всички българи на острова разполагат с вода и храна.

Снимка: Reuters

Сигнали за бедстващи граждани на Карибите може да подавате на следните телефони:

Посолство на Република България в Хага (за нидерландската част на Сент Мартен): +31 657448073

Посолство на Република България в Париж (за френската част на Сент Мартен): +33 1 45 51 85 90

Посолство на Република България в Хавана (за българи, намиращи се в други части на Карибите): +535 286 24 49

Посолство на Република България в Мексико Сити: (+52 1) 55 6064 5199 (044 55 6064 5199, когато се набира от стационарен телефон в Мексико и 55 6064 5199, когато се набира от мобилен телефон на мексикански мобилен оператор на територията на Мексико).

В Централното управление на МВнР дирекция "Ситуационен център" поддържа денонощно дежурство на следните телефони 02 984 24 04 и +359 2 971 38 56.