Нови ракетни удари по Одеса, Николаев и още градове в Украйна в 73-ия ден на войната. Нападенията са били срещу гражданската инфраструктура и жп линии. Не се съобщава за жертви.

Същевременно Съветът за сигурност на ООН излезе за първи път с официална позиция от началото на агресията. Документът беше внесен от Норвегия и Мексико. В текста не се споменават нито думата "война", нито термините "агресия и дори "конфликт". Досега Русия блокираше всички опити на световната организация да осъди така наречената "специална военна операция".

„Войната в Украйна подлага цялото население на страната на страдания, които човек не може и да си представи“, заяви Мона Юл, постоянен представител на Норвегия в ООН.

Съветът за сигурност призовава и двете страни да прекратят огъня.

„На заседанието конкретизирахме всички сфери за превантивна дипломация, включително и с участието на Съвета за сигурност. И сме доволни, че вече виждаме първите резултати от нашата работа“, каза Хуан Рамон де ла Фуенте, постоянен представител на Мексико в ООН.

След 4-дневна визита в Украйна комисарят по правата на човека на Съвета на Европа нарече "шокиращи" степента и тежестта на нарушенията на човешките права и на международното хуманитарно право, извършени от руската армия, която репетира за Парада на победата на 9 май на червения площад.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!