Украйна и Русия си размениха по 75 военнопленници. Сред освободените от руски плен има не само войници, но и цивилни.

Снимка: Reuters

Украйна е осигурила освобождаването на 75 души от руски плен, включително 71 военнослужещи, съобщи президентът Володимир Зеленски в Телеграм.

По думите му са освободени войници от Въоръжените сили на Украйна, Националната гвардия, граничари и четирима цивилни граждани.

„През цялото това време не спряхме да работим нито за ден, за да върнем у дома всеки един от руските пленници. Ние помним всички. Полагаме всички усилия да намерим всички. Благодаря на екипа, който работи по размяната“, заяви Зеленски.

Снимка: Reuters

На свой ред Министерството на отбраната на Русия заяви, че в резултат на преговорния процес са върнати 75 руски военнослужещи.

„Обединените арабски емирства оказаха хуманитарна помощ по време на връщането на руските военнослужещи от плен“, се казва в изявлението на руското министерство.

Украинският омбудсман Дмитрий Любинец заяви, че служители на неговата служба са присъствали на мястото на размяната, за да следят за спазването на човешките права, на международното хуманитарно право и на Женевските конвенции.

Според Любинец войниците, които за първи път от много време насам са чули гласовете на своите роднини, са били изпълнени с емоции.

„Семействата реагираха не по-малко емоционално на обажданията, тъй като някои не бяха чували роднините си от началото на руската инвазия“, каза той.

От началото на пълномащабната атака на Русия в Украйна бяха извършени няколко обмена на военнопленници. През последната година обаче Кремъл значително усложни процеса на такъв обмен.

На 24 април папа Франциск призова Украйна и Русия да разменят военнопленници по формулата „всички за всички“. Украйна изрази готовност за такава размяна, но Русия отказа.

На 8 февруари Украйна и Русия обявиха, че са разменили по 100 военнопленници в последната размяна между враждуващите страни, откакто Москва обвини Киев в свалянето на самолет, превозващ пленени украински войници.

Тогава Зеленски публикува снимки на мъже, увити в украински знамена. Той съобщи, че повечето от мъжете са защитавали пристанищния град Мариупол, който Русия превзе през 2022 г., припомня „Киев пост“.

През януари Русия обвини Украйна, че е свалила военен самолет, превозващ 65 нейни войници. Москва заяви, че тези войници е трябвало да бъдат освободени при размяна на пленници, но не предостави почти никакви доказателства, че те са били на борда.