Напълно съм сигурен, че ще се изправим пред избор или Косово, или Европа и трябва да сме подготвени за това, заяви сръбският президент Томислав Николич в интервю за сръбския вестник "Вечерни новости".

"Брюксел ще поиска от нас да признаем Косово и трябва да сме подготвени. Затова трябва по-бързо да постигнем национален консенсус и вече е време да проведа разговор с премиера Вучич", каза сръбският президент.

Запитан дали ще остане начело на държава, която ще се откаже от Косово заради членство в ЕС, той отговори, че не би участвал в правителство, което би признало независимостта на Косово и което "би измервало дали ще получим повече евро, ако се откажем от него".

Николич допълни, че сред хората, които имат влияние в сръбската политика, никой не би се отказал от независимостта на Косово.

За "Южен поток"

Николич заяви, че ще поиска директен разговор с руския си колега Владимир Путин за съдбата на газопровода "Южен поток",. "Трябва без сърдене да седнем и да говорим с Русия. По този повод ще поискам директен разговор с президента Путин", каза той.

Президентът посочи, че първо трябва да се види дали ще се строи "Южен поток" и да се анализира договорът с Русия за сръбския участък от газопровода, като подчерта, че не може само Сърбия да понася последиците от промяната в обстоятелствата.

Сръбският президент каза, че наистина е русофил, но това не означава, че ще загърби сръбските интереси в полза на Москва. "Сигурен съм, че между нас и руснаците винаги е възможно споразумение, включително и за ревизия на договора", заяви Николич.