Временният държавен глава на Венецуела Николас Мадуро заплаши с древно проклятие всеки, отказал да гласува за него на предсрочните президентски избори на 14 април, предаде ИТАР-ТАСС. Освен това той обвини бившите американски дипломати Роджър Нориега и Ото Райх в заговор за убийството му, за да спрат победата му на вота, съобщи АФП.

Мадуро сравни основния си съперник - опозиционера Енрике Каприлес, с испанските конкистадори. "Гласува ли някой против Николас Мадуро, ще гласува против себе си и ще го сполети проклятието на Маракапана", обеща политикът на митинг в щата Амасонас.

Мадуро имаше предвид битката в местността Маракапана през XVI век, когато испанските завоеватели убили мнозина индианци - коренни жители на континента.

Вчера вечерта приемникът на Уго Чавес заяви в телевизионно интервю, че в подготвяното срещу него покушение са замесени „крайнодесни сили" от Ел Салвадор. „Зад това стоят Роджър Нориега и Ото Райх", категоричен бе Мадуро.

Той бе посочен за приемник от предишния президент Уго Чавес, който почина от рак на 5 март. Във вторник започна предизборната кампания, която ще продължи до 11 април. Фаворити са Мадуро - кандидат на управляващата Единна социалистическа партия на Венецуела, и Каприлес, излъчен от опозиционната Коалиция на демократичното единство.