Телата на стотици мъртви коне лежат разпръснати в пустинната степ на полуостров Мангистау в Казахстан. Причината за тази шокираща гледка е жестоката суша, която остави животните без храна и вода, а температурите продължават да се покачват, поставяйки нови рекорди за региона, съобщава „Ройтерс“.

В провинция Мангистау са докладвани повече от 1000 смъртни случая на коне, говеда и овце поради липсата на вода и трева за паша. Ситуацията е толкова сериозна, че правителството в Нурсултан забрани износа на фуражи и помоли съседните страни за допълнителни количества вода, но и другите държави в региона не са пожалени от сушата.

Заради невероятният скок на цените на фуражите, властите решиха да изпратят на фермерите в региона ечемик, с който да нахранят животните си, но той е крайно недостатъчен и много животновъди го сместват накъсано картони и хартия в опит да нахранят животните си.

Местен фермер отбелязва, че през последните три години пашата е била много бедна, но все пак е имало достатъчно трева, за да могат животните да преживеят, това лятно обаче ситуацията е изключително лоша.

Според учени сушата е причинена не само от повишаването на температурите, но и от фактът, че Каспийско море, което обгръща Мангистау, става все по-плитко. Екологът Оринбасар Тогжанов отбелязва пред „Ройтерс“, че „морето не е достигнало старото си максимално ниво през последните 100 години”. 

Конете са на голяма почит в Казахстан от дълбока древност, месото и млякото им са основна част от местната диета. Много е вероятно кризата в Мангистау да се отрази и върху трапезата на хората в страната.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!