Лишени от характерния си пухкав сняг поради необичайно топлото време, световноизвестните швейцарски ски писти се оказаха разочарование за любителите на зимните спортове и управителите на курортите, желаещи да се възползват максимално от сезона.

Температури, достигащи рекордните 20 градуса през декември, сериозно нарушиха работата в много ски курорти в Европа, като дори принудиха някои от тях временно да затворят, пише Ройтерс.

В Лейзин, курортно селище в Алпите, по празниците можеха да се видят шепа скиори, които се спускаха по склон с тясна „писта“ от изкуствен сняг, която бегло създава усещане за зима.

От курорта споделят, че са притеснени заради спада с около 35-40% на използването на ски услуги. Ски курортите в цяла Швейцария изпитват затруднения, опитвайки се да ангажират туристите с други форми на развлечение и отдих.

Малък курорт западно от Давос, например, забавляваше туристите, отваряйки алпийските си велосипедни пътеки на Коледа, за да компенсира забавянето на ски сезона. В престижния курорт Гщаад пък бяха отворени само 16 от общо 70 ски писти.

Трева и камъни по пистите вместо сняг

На много места Алпите изглеждат странно за това време на годината. Още в началото на тази седмица в някои от най-големите ски курорти в Европа - Инсбрук в Австрия, Вилар-сюр-Олон и Кран-Монтана в Швейцария, Ленгрис в Германия и много други – по планинските склонове се виждат трева и камъни вместо сняг.

Още на 1 януари метеорологичната станция в Делемон в планинската верига Юра, близо до френската граница, постави рекорд за месец януари със средна дневна температура от 18 градуса.

Особено силно е засегната пистата за Световната купа по ски в Аделбоден, Швейцария, която привлича повече от 25 000 зрители за един състезателен ден. Тази година състезанието ще се проведе на писти изцяло с изкуствен сняг.

Снимка: Ройтерс

Температурни рекорди

Температурите в първите дни на януари достигнаха исторически връх в редица страни в Европа, пише Би Би Си. Във Варшава, Полша, беше отчетена температура от 18,9 градуса, а в Билбао, Испания, бяха измерени 25,1 градуса - повече от 10 градуса над средните стойности за януари.

Температурите в Нидерландия, Лихтенщайн, Литва, Латвия, Чехия, Полша, Дания и Беларус счупиха национални рекорди. Рекордите бяха подобрени и в Германия, Франция и Украйна.

В Испания новогодишните температури в Билбао бяха еквивалентни на средните за месец юли, а в части от Каталуния, включително и в Барселона, са въведени ограничения за използване на вода.

Великобритания, Ирландия, Франция и Испания обявиха 2022-ра за най-топлата година в историята. Във Великобритания всеки месец, с изключение на декември, беше по-топъл от средното. Миналия месец в големи части от страната падна сняг, въпреки че сега метеорологичните условия са по-меки и влажни.

Снимка: EPA

Горещите вълни – по-чести и продължителни заради климатичните промени

Горещите вълни са станали по-чести, по-интензивни и продължават по-дълго в резултат на климатичните промени, предизвикани от човека. Въпреки това зимни събития като тези нямат същото въздействие върху населението като летните горещи вълни, които могат да доведат до голям брой смъртни случаи.

Светът вече се е затоплил с около 1,1 градуса по Целзий от началото на индустриалната ера, а температурите ще продължат да се повишават освен ако правителствата по света рязко не намалят отделяните вредни емисии, отбелязва Би Би Си.

Снимка: Ройтерс