Южнокореецът Чо Ин Гук емигрира в Северна Корея - това е необичаен ход, тъй като масово хората се движат нелегално в обратната посока, съобщи Би Би Си. 

Той е роден в семейство на високопоставени южнокорейски дезертьори. Баща му е бивш външен министър, а през 1986 г., заедно със съпругата си бягат към северната част на полуострова.

Според държавните медии на Северна Корея, емигрантът ще се занимава с казуси, свързани с обединението на двете враждуващи страни. Кадри показаха топло посрещане от страна на севернокорейските власти.

Пхенян и Сеул на практика са още във война, а южнокорейците трябва да получат правителствено разрешение, за да прекосят границата.

Въпреки това има вратичка, която позволява на южнокорейски граждани да пътуват без разрешение – ако преминат през Китай. Това може и да даде повод на Сеул да арестува Ин Гук при евентуално негово завръщане.

В Южна Корея пишат, че Чо Ин Гук не е имал лесен живот в страната и е трябвало да се бори цял живот с това, че е „син на предател”. Той често пътува до северните части, като през 2016 г. присъства на погребението на своята майка.