Огнището на коронавирус може да се пренесе от най-голямата германска кланица и да обхване цялата гъсто-населена провинция Северен Рейн-Вестфалия.

Предупреждението е на регионалния премиер Армин Лашет.

Ако до този момент цели области бяха под червен код, то сега в огнища се превръщат отделни точки като жилищни комплекси и фабрики. Анализатори посочват, че това развитие предразполага и търсене на конкретни виновници.

Пример за това е обвинението на Лашет, че вирусът в кланицата е вкаран от българи и румънци, пътували до родината. Трябваха му 24 часа, за да се извини. Време, в което заваляха множество обществени и медийни критики.

Снимка: EPA/Reuters

„Лашет опитва по своя начин да спечели евтини гласове, защото таи надежди да се кандидатира за канцлер през следващите избори“, казва Оливър Гльокнер.

Съпругата му е българка. Идва в Германия, когато е едва на 14 години. Смята, че дискриминационното отношение е насочено към определени групи - като сезонните работници, например.

От немско-българския женски колектив в Берлин FemBunt адресираха отворено писмо до Лашет.

„Ако не можете да докажете твърдението си, ще сметнем, че става дума за манипулация на общественото мнение. Като целта е отговорността за избухването и разпространението на вируса да бъде прехвърлена от политическите и икономическите елити към чуждестранните работници“, се казва в позицията.

Според анализатори големите печеливши от подобни ситуации са крайно десните партии. А Татяна и Оливър следят информацията, дали заразата може да бъде пренесена на територията на цялата провинция.

Снимка: btvnovinite.bg

Междувременно тестването в кланицата продължава, а положителните проби вече са над 1000. Днес отново се събраха и протестиращи срещу действията на фирмата. Очаква се да бъде затегнат и контролът и да се следи дали карантината се спазва.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!