Индийското правителство е поискало от социалната мрежа "Туитър" да свали 21 публикации, критикуващи управлението на пандемията от COVID-19 в страната, предаде „Ройтерс“.

Платформата е изпълнила искането само на местно ниво. Логиката ѝ е, че то не нарушава правилата на "Туитър", но социалната мрежа взема предвид и местните закони, като този за информационните технологии от 2000 г. Той позволява цензура от страна на изпълнителната власт без нужда от съдебно решение.

Правителствените действия разгневиха хиляди граждани и доведоха до масово недоволство, изразено именно в социалните мрежи.

„По-лесно е да се премахват публикации, отколкото да се осигурят доставки на кислород“, пише потребител в „Туитър“.

Снимка: Ройтерс

Индия е изправена пред рекордно нарастване на броя на случаите, като много от болниците са изправени пред недостиг на кислород. Недостатъчно финансираната здравна система се задъхва, а критиките към министър-председателя Нарендра Моди и щатските власти, че не са били достатъчно подготвени за COVID кризата, нарастват.

"Хуманитарна катастрофа

„Туитър“ не уточнява кое съдържание е свалила от платформата си, но според съобщения в медиите то включва публикация на политик от Западна Бенгалия, който смята министър-председателя Нарендра Моди за пряко отговорен за смъртните случаи в страната, както и публикация на актьор, който критикува премиера, че е провеждал политически митинги, докато коронавирусът е „върлувал“.

"Необходимо е да се предприемат действия срещу онези потребители, които злоупотребяват със социалните медии по време на тази тежка хуманитарна криза за неетични цели", заяви държавен служител.

В социалните медии мнозина обвиниха правителството, че се е фокусирало върху "цензурата", докато страната е в разгара на "хуманитарна катастрофа".

През последните седмици Нарендра Моди бе подложен на засилени критики за премахването на ограниченията и възобновяването на масовите събирания.

Пореден случай на цензура

В миналото социалната мрежа е била критикувана, че се е поддала на натиска на индийското правителство. През февруари платформата блокира повече от 500 акаунта, свързани с продължаващите фермерски протести срещу земеделските реформи, след като правителството издаде правно известие.

Ако „Туитър“ не се бе съобразил с правителственото решение, то служителите на социалната мрежа в Индия можеше да попаднат в затвора, пише Би Би Си.