Учени от университета в американския щат Джорджия предупреждават, че избиването на прилепи-кръвопийци с цел намаляване случаите на заразяване на хора и добитък с бяс може да влоши проблема, съобщава АФП.

Изследване, проведено от перуански и американски биолози между 2007-2010 г. в Перу, доказало, че практиката за намазване на заловени вампири с отровен гел, който те разпространяват сред други прилепи всъщност увеличава случаите на заразени с бяс.

„В зоните, които бяха засегнати, забелязахме увеличаване в пропорцията на прилепи, заразени с бяс,” твърди ръководителят на изследователския екип Даниел Страйкер. Той добавя, че колониите прилепи, които не били изложени на отровата, са имали най-малко случаи на болестта.

Учените също открили, че всички изследвани колонии били заразени с бяс, независимо от размера им.
„Това е важно, защото ако няма връзка между броя прилепи и разпространението на заразата, тогава избиването на вампирите няма да намали предаването на болестта,” смята Даниел Страйкер.

Бесът причинява смъртта на 50 000 души годишно, докато прилепите могат да живеят с болестта с години, припомнят наблюдатели.

Заради способността си да оцеляват години, заразени с бяс, прилепите-кръвопийци представляват опасност за хората и добитъка в много селскостопански райони в Южна Америка и по света.

Въпреки намаляването на случаите на бяс по добитъка в Южна Америка - над 500 000 през 1960 г., годишните загуби причинени от заразявания от прилепи възлизат на 30 милиона долара, допълва АФП.

Освен бяс, вампирите също така могат да пренасят и вирус, сходен с този на ебола. Въпреки това, те имат и положителен ефект върху човека полезни, защото ядат комари и заради ролята си като естествени опрашители.

Според изследователския екип, някои прилепи развиват имунитет към беса и избиването им помага на болестта да се разпространи.

Учените се надяват откритията от изследването им, публикувано в научното издание „Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences” да помогнат на правителството на Перу да развие по-ефективни методи за справяне с болестта, добавя АФП.