Не спира взаимният артилерийски обстрел край Запорожката атомна централа в Украйна. Москва обвини Киев, че бомбардира с ракетни снаряди град Енергодар, където е разположена централата. За поражения по инфраструктурата и за жертви сред населението не се съобщава.

Енергодар и централата са под руски контрол от началото на войната. Сраженията в района предизвикаха поражения по електропреносната мрежа, административните сгради и противопожарните инсталации на централата. 

Украинските власти проведоха учение за действия при ядрена авария, за каквато предупреждава Международната агенция за атомна енергия.

„Искаме да видим безпристрастно отношение, искаме да чуем Международната агенция по атомна енергия да каже нещо за тази война и за ядрената безопасност. Не може просто да си затвориш очите и да кажеш, че това са просто военни действия“, заяви Херман Халушченко, министър на енергетиката на Украйна.

Сигурността на атомната централа ще бъде важна точка и на разговорите утре на президента Володимир Зеленски с генералния секретар на ООН и турския президент Реджеп Тайип Ердоган в град Лвов.

Тримата по-късно ще посетят и пристанището в Одеса, откъдето се изнасят украински зърнени храни.