Лава от вулкана в югозападната част на Исландия, който изригна в четвъртък, премина през път близо до Синята лагуна - луксозен геотермален СПА център, който беше принуден да затвори врати. Това е третото вулканично изригване на полуостров Рейкянес от декември насам, пише Ройтерс.

Потоците лава засегнаха и водопроводи в региона на юг от столицата, като нарушиха снабдяването с топла вода на повече от 20 000 души и накараха Агенцията за гражданска защита да повиши нивото на тревога до извънредно положение.

Домакинствата и предприятията бяха помолени да пестят електроенергия. Възстановяването на топлата вода чрез вече изграден авариен тръбопровод може да отнеме дни.

Снимка: Ройтерс

Вулканичните изригвания на полуостров Рейкянес са т.нар. фисурни изригвания, които обикновено не предизвикват големи експлозии или значително разпръскване на пепел.

Въпреки това учените се опасяват, че те могат да продължат с години. Властите в Исландия започнаха да изграждат диги, за да отклонят горящите потоци лава далеч от домовете и критичната инфраструктура.

Снимка: Ройтерс

Исландската метеорологична служба заяви, че нови пукнатини все още могат да се отворят без предупреждение, като добавя, че магмата продължава да тече под земята и че е твърде рано да се обявява краят на изригването.

„Състоянието на изригването в момента е такова, че не се наблюдава абсолютно никаква активност в тези две пукнатини, които са били активни. Няма никакво движение на лава, така че трябва да изчакаме няколко дни, за да обявим официално, че изригването е приключило“, обясни геофизикът Ари Траусти Гудмундсон.

Снимка: Ройтерс

„Изглежда, че сме в нова фаза в тази част на полуостров Рейкянес. Очевидно е, че в непосредствена близост до Синята лагуна се е образувало магмено тяло и земята „се издува“ доста редовно. Вече станахме свидетели на две изригвания съвсем близо до Гриндавик и очевидно има вероятност да станем свидетели на трето, или дори на повече изригвания“, посочва още геофизикът.

Снимка: Ройтерс

„Сега следим процеса и дали може да стане изригване близо до града. Има обаче и възможност изригването да се случи по-далеч на север, което е по-добрият вариант. С други думи - смятаме, че не сме в безопасност по отношение на Гриндавик през следващите седмици или месеци“, предупреди Ари Траусти Гудмундсон.