България отказа да отвори небето над страната ни за руския самолет, с който пътуваше министърът на външните работи Сергей Лавров заради санкции срещу говорителката на руската дипломация Мария Захарова.

Лавров все пак пристигна в Скопие за среща с външните министри на страните от Организацията за сигурност и сътрудничество (ОССЕ). Самолетът на руския първи дипломат влезе в Северна Македония, прелитайки над Турция и Гърция.

Снимка: bTV

След две години руски самолет кацна в Скопие в полунощ българско време. Той обаче не летя през България, тъй като на борда е била и говорителката на руското външно министерство Мария Захарова. 

Според нея за първи път в историята държавните власти забраняват не самолет, а човек в самолет да бъде в небето. Тя нарече решението "опасна глупост" късно снощи в Телеграм.

Снимка: bTV

За първи път от началото на руската агресия срещу Украйна министърът на външните работи на Русия е на посещение в страна от НАТО. Среща между държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен и Лавров не се състоя, тъй като те се разделиха на летището в Скопие.

Ето как ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел коментира присъствието на Сергей Лавров на срещата:

„Вашето решение да позволите на Лавров да участва то е в съответствие с нашата обща цел: да поддържаме многостранността жива. Това ще бъде добър повод той да чуе директно от участниците в тази среща защо Русия е осъдена и изолирана. И тогава той ще може да се върне в Кремъл и да докладва на господаря на Кремъл, че Европейският съюз и ОССЕ остават единни в осъждането на агресивното противозаконно поведение на Русия“, каза върховният представител на ЕС за външната политика Борел.