Срещата между премиера Бойко Борисов и американския президент Доналд Тръмп в Белия дом тепърва ще бъде обект на анализи и коментари, а за много от последиците от нея вероятно скоро няма и да научим в пълнота. Междувременно, обаче, няколко малки епизода предизвикаха голяма полемика в социалните мрежи.

Широко се дискутира у нас вида на вицепремиерите Каракачанов и Дончев при кацането им в авиобаза "Андрюс" и доколко този стайлинг отговаря на протокола по посрещането.

Нашата делегация след кацането във Вашингтон
Снимка: Правителствена пресслужба

Не липсваха, обаче, и комични ситуации от американска страна.

Очаква се, например, Доналд Тръмп да е запознат поне с най-важния аспект в отношенията между България и САЩ през последните години – военното сътрудничество и, по-специално, покупката на изтребители. Все пак нашата страна даде 1,2 млрд. долара за чисто нови F-16.

В официалния стенографски запис от протоколните кадри в началото на срещата четем следното, излязло от устата на американския държавен глава: „Ще имаме срещи след малко. Вие (Борисов) сте с Вашите официални представители, аз съм с моите. Ще имаме много продуктивни срещи. Те (България) са поръчали F-35 и други неща. Купуват много военно оборудване от САЩ – най-доброто оборудване в света!”

Снимка: btvnovinite.bg

F-35 е най-модерният американски изтребител и ударен самолет, който тепърва навлиза по-масово на въоръжение извън щатските ВВС. Освен това, в общия случай излиза в пъти по-скъп от модела F-16V, който България избра.

Иначе казано - грешка на езика за няколко милиарда долара.

Сред държавите, които, за разлика от нас, решиха да инвестират в изтребител от пето поколение, е Белгия. Страната ще оперира с 34 такива машини.

По ирония на съдбата, един от големите регионални партньори на „Фокс Нюз” – телевизията, на която Доналд Тръмп е запален зрител и почитател, обяви в живото си включване от Белия дом, че е пристигнал… „Министър-председателят на Белгия”.

Не съвсем вярно
Снимка: btvnovinite.bg

Трудно е да се каже, че Бойко Борисов прилича на Софи Уилмес даже и при осветление, по-лошо от това в Овалния кабинет, но, така или иначе, сгрешената плочка остава над минута в живия ефир.

Вярно

После грешката беше поправена, а водещата от "Фокс10" във Финикс даже специално се извини на зрителите за лекото географско объркване.