Всеки политик, на който му предстои публична реч, се готви за нея. Едни разчитат на пиар експертите си да ги напишат от А до Я, а други просто си набелязват т.нар опорни точки.

Снимка: Getty Images

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп се оказва от вторите, а записките му за пресконференцията по повод свидетелските показания за „Украйнагейт” на посланика на САЩ в Европейския съюз Гордън Сонланд, бяха уловени от фотограф и кадрите с едро написаните с маркер изречения взривиха мрежата.

Какво пише на листовете?

Опорните точки на президента Тръмп преразказват думите на Сонланд пред  Камарата на представителите в американския Конгрес за телефонният им разговор през септември тази година.

В момента тече разследване на твърдението, че американският държавен глава е поискал от украинския си колега да започне проверка срещу противниците му, включително бившия вицепрезидент Джо Байдън. Скандалът може да му докара импийчмънт в навечерието на президентските избори догодина.

Ловък фотограф успя да заснеме записките на Тръмп, докато той жестикулираше по време на речта си, а в тях пише: „НЕ ИСКАМ НИЩО. НЕ ИСКАМ НИЩО. НЕ ИСКАМ УСЛУГА ЗА УСЛУГА. КАЖИ НА ЗЕЛИНСКИ ДА ПОСТЪПИ ПО ПРАВИЛНИЯ НАЧИН. ТОВА Е ПОСЛЕДНАТА ДУМА ОТ СТРАНА НА ПРЕЗИДЕНТА”.

Снимка: Getty Images

Какво казва Гордън Сонланд пред Конгреса?

По време на изслушването Сонланд казва, че Тръмп е искал да се подготви среща в Белия дом с новия президент на Украйна Володимир Зеленски, а целта – да започне разследвания срещу противниците му.

На въпрос от Конгреса дали е споменато, че това е „услуга за услуга”, отговорът е „Да”. Американският посланик допълва, че всички в администрацията на Тръмп са били запознати с казуса и държавният глава на САЩ категорично е искал Украйна да разследва Джо Байдън.

Сонланд обаче изтъкна, че никога не е чул от Тръмп, че военната помощ за Украйна зависи от започването на разследване срещу вероятния му опонент на настоящите избори за президент през 2020 г.

Какво ни казват опорните точки на Тръмп?

Експертите по политическа комуникация не закъсняха и веднага разгадаха какво се крие в записките му.

Те коментират, че написаното говори за човек, който има характер на диктатор, а не на демократично избран лидер и който е видимо и много сериозно изнервен даже, когато се подготвя за публична изява. За това говори и началото на последното изречение: „ТОВА Е ПОСЛЕДНАТА ДУМА”

Снимка: Getty Images

Неправилното изписване на фамилията на украинския президент – „ЗелИнски”, вместо „Зеленски” издава пренебрежение дори към основните факти по казуса. А гигантският шрифт подкрепя теорията, че Тръмп отказва да носи очила, въпреки че има нужда.

Снимката в близък план на опорните точки обиколи социалните мрежи и предизвика вълна от коментари.

Снимка: Getty Images

 

Нещо на пръв поглед незабележимо, се оказа по-провокативно, отколкото десетките разпитани свидетели по „Украйнагейт”. Именно този кадър задълбочи съмнението дали президентът на САЩ казва истината относно скандала.