Поради възможна епидемия от холера около 3000 души - 2000 летовници и 1000 членове на екипажа, бяха блокирани край източноафриканския остров Мавриций.

Американската корабна компания Norwegian Cruise Line обяви, че малък брой гости - 14 пътници и един член на екипажа, са имали леки симптоми на стомашен вирус.

„Поради допълнителни тестове, изисквани от местните власти преди влизане, правителството на Мавриций отложи слизането на пътниците в текущия круиз и качването на следващите пътници в следващия круиз с два дни“, се казва в съобщението.

Оказва се, че пътниците не са били засегнати от холера, а вероятно от обикновен стомашно-чревен вирус, посочват от Министерството на здравеопазването на Мавриций.

Холерата е силно инфекциозно, остро диарийно заболяване, разпространявано от бактерията Vibrio cholerae, която произвежда токсин в червата.

Според Световната здравна организация (СЗО) повечето заразени хора имат само леки симптоми и могат лесно да бъдат лекувани с електролитен разтвор.

Въпреки това, при упорити случаи и отслабена имунна система, заболяването може бързо да стане животозастрашаващо поради огромната загуба на течност. „Тежките форми могат да причинят смърт в рамките на часове, ако не се лекуват“, предупреждава СЗО.

Влажната и топла среда е особено подходяща за развитието на бактерията. Симптомите се проявяват между 20 часа и 5 дни след инфектиране.

Заразяването става главно чрез храна и вода, замърсени с изпражнения, поради което холерата се счита и за „болест на бедността“. Най-засегнати са хората, които нямат достатъчен достъп до чиста вода и основни санитарни съоръжения.

Според СЗО типичните рискови зони са бедните квартали или бежански лагери в покрайнините на градовете. Бързият тест може да даде първоначални резултати, но само лабораторният тест потвърждава съмнението със сигурност. Ваксинацията се препоръчва на хора, които прекарват дълго време в райони с лоши хигиенни условия.