Най-малко девет души са загинали след като внезапни наводнения и торнадо поразиха североизточната част на САЩ, съобщават местни медии, предаде Би Би Си.

Снимка: Reuters

Почти всички линии на метрото в Ню Йорк бяха затворени, а на превозните средства, които не са за спешни случаи, беше забранено да се движат по пътищата. Много полети и влакове от Ню Йорк и Ню Джърси бяха спрени.

Някои хора са били блокирани в наводнените мазета на домовете си, а едно тяло е намерено в отнесен от водата автомобил. 

Снимка: Reuters

Сред жертвите в Ню Йорк е и двегодишно момче.

Губернаторите на Ню Йорк и Ню Джърси обявиха извънредно положение, а кметът на Ню Йорк Бил де Блазио нарече това "историческо метеорологично събитие".

Националната метеорологична служба на САЩ обяви извънредно положение за наводнения в Ню Йорк, Бруклин, Куинс и части от Лонг Айлънд и издаде предупреждения за торнадо за части от Масачузетс и Роуд Айлънд.

Снимка: Reuters

Извънредно положение за наводнения, за разлика от предупреждението, се обявява в "изключително редки ситуации, когато съществува или скоро ще възникне сериозна заплаха за човешкия живот и катастрофални щети от внезапно наводнение", заявяват от службата.

Снимка: Reuters

Екстремното време е причинено от остатъците от тропическата буря "Айда", която причини мащабни разрушения в южна Луизиана по-рано тази седмица.