Руският опозиционер Алексей Навални посрещна 45-ия си рожден ден зад решетките. Навални, който често споделя възгледи и мисли с последователите си в социалните мрежи, и този път написа пост, в който благодари за пожеланията, но и разкрива, че последната година го е променила.

„Много странни събития се случиха с мен за една година. Отравянето и смъртта в самолета. Странен живот като бонус – отново се учех да ходя и да говоря. Разкритието на нападението и разговори по телефона с хората, които искаха да ме убият. Завръщането у дома, арестът на границата и абсурдните „съдебни дела“. „Кремълската централа“ (жаргонно име на следствения изолатор – бел. ред.) и наказателна колония, приличаща на карикатурен концлагер на „Големия брат“. Болестта, отказването на медицинска помощ и гладната стачка“, припомня в публикацията си Навални.

Въпреки това споделя, че не се поддава на негативните емоции и се опитва „малко повече да обикне и да разбира хората“. А постижението на годината за него било да не се превърне в „звяр в клетка“.

„Не съм се отместил от позициите си нито на милиметър. Борбата с корупцията и справедлив съд за злодеите са ключова част от програмата ми“, подчертава Навални.

Той благодари за писмата, които получава от поддръжниците си и не се оплаква от обстоятелството, че посреща важния ден в изолатора. Опозиционерът обещава, че веднага щом излезе, ще отпразнува повода подобаващо.

Под публикацията има и снимка с жена му и двете му деца.

През януари руският опозиционер беше задържан на летище „Внуково“ при пристигането си от Германия. Официалната версия на руските власти за задържането е, че той е нарушил условната си присъда.

Самият Навални и адвокатите му обаче отхвърлиха тази причина като формална, последваха и остри реакции от международната общност.