Важно научно откритие може да сложи край на ХИВ. Мъже, заразени с вируса имат нулев шанс да го предадат на партньора си при приемане на антиретровирусни лекарства, съобщава „Гардиън”.

Проучването е извършено сред 1000 двойки из цяла Европа, където единият партньор е ХИВ-позитивен. Резултатите са показали, че другият партньор не се е заразил даже при секс без презерватив. По време на 8-годишните тестове, 15 души са били заразени, но ДНК тестове показват, че вирусът е дошъл от трети човек, който не се е лекувал.

Проф. Алисън Роджърс от University College London твърди, че това е краят на проблема. „Това е брилянтно, фантастично”, казва проф. Роджърс, която е съавтор на изследването.

Ранни проучвания също така са показали, че лечението предпазва хетеросексуални двойки, при които единият партньор е ХИВ-позитивен.

Във връзка с това, Русия ще се опита да прокара закон, който да криминализира фалшивото разпространение на информация и отричане на ХИВ вируса. Около 1,2 млн руснаци са заразени, като нови 100 000 случая са регистрирани през 2018 г. Смята се, обаче, че има „тайно разпространение” на вируса в страната с още по-големи мащаби.