Призив Русия да изтегли войските си от границата с Украйна - отправи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Кризата в Източна Украйна беше основна тема на вчерашната среща на  министрите на външните работи и отбраната на страните от Алианса.

На пресконференция след разговорите Столтенберг изрази пълната подкрепа на НАТО за суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

"Призоваваме Русия незабавно да намали напрежението, да спре модела на агресивни провокации и да спазва международните си ангажименти”, каза Йенс Столтемберг, генерален секретар на НАТО.

Вашингтон и Алиансът са обезпокоени от струпването на руски войски край Украйна и в анексирания Крим. На този фон Русия започна учение в Черно море за атаки срещу земни и въздушни цели.

"Призоваваме Русия да спре провокациите и да проява по-голяма прозрачност относно последните си действия в региона", заяви Лойд Остин, министър на отбраната на САЩ.

В отговор на нарасналото напрежение Украйна проведе военно учение с  танкове и артилерия близо до границата с Крим. Сраженията между силите на Киев и руските сепаратисти в Източна Украйна се ожесточиха през последните седмици. Киев твърди, че седемгодишният конфликт е отнел живота на 14  000 души.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!