Актрисата Мишел Йео може да се сбогува с потенциалния си „Оскар“ за най-добра женска роля заради нарушение на правилата, пише „Хъфпост“. Тя е номинирана за лентата „Всичко навсякъде наведнъж“.

Във вторник Йео сподели в Инстаграм статия, която разсъждава върху това дали нейната опонентна Кейт Бланшет има нужда от още един „Оскар“ в колекцията си. В статията се казва още, че ако Йео спечели наградата, това би било „променящо живота“.

Малко по-късно тя сама изтри статията.

Активността на номинираните за „Оскар“ в часовете преди церемонията се наблюдава зорко от регулаторните органи на Академията. Сред правилата има клауза, озаглавена „Споменаване на други номинации“, която гласи, че социалните мрежи на хора, свързани с номиниран филм, които хвърлят негативни коментари и предположения върху други ленти и професионалисти „няма да бъдат толерирани“.

Инстаграм публикацията на Мишел Йео преди да бъде свалена

„Всяка тактика, която посочва даден номиниран по име или титла е напюлно забранена“, сочи друга клауза, като не е ясно дали това важи за журналистическа работа.

Статията, споделена от Йео, разглежда липсата на приемственост в Оскарите и подкрепя участието на малайзийската актриса.

Това е поредният неудобен момент за Академията на тазгодишните награди. През януари номинация получи Андреа Райсбъроу за „Лесли“, след като беше подкрепена публично в последния момент от Гуинет Полтроу, Кейт Уинслет и други известни кино звезди. Тогава Академията разследва случая, но Райсбъроу запази номинацията си.

Коментар от Мишел Йео или нейни представители все още няма.