Лекари, здравни власти и учени по целия свят се опитват да открият причината за необичайния ръст на случаи на хепатит сред малки деца в последните месеци. Ваксините срещу COVID-19 нямат никакво отношение към това, смята вирусологът проф. Радостина Александрова. 

Регистрираните заболели са около 200, като засега има данни и за един починал от чернодробната инфекция, обяви Световната здравна организация (СЗО). Инфектираните често са на възраст между един месец и 16 години.

В Обединеното кралство първи алармираха за странно нарастване на болни от хепатит деца. За случаи на заразата съобщиха още няколко европейски държави - Испания, Нидерландия, Дания, Италия, Норвегия, Франция, Румъния и Белгия, както и САЩ и Израел.

Засега се смята, че основният виновник вероятно е аденовирус, тъй като над 75% от заболелите деца във Великобритания са дали положителни проби. От СЗО обаче предупредиха, че възможността подобен вид инфекция да стои зад случаите на остър хепатит засега е само теория.

Аденовирус 41 е открит при около три четвърти от децата с потвърден хепатит, които са били тествани. Този вид зараза се разпространява чрез близък личен контакт, кашляне или кихане и докосване на замърсени повърхности.

Според описанието на американските Центрове за контрол и профилактика на заболяванията той предизвиква диария, повръщане и висока температура, както и респираторни симптоми. Констатирани са случаи на заболели от хепатит деца, които обаче са били с отслабен имунитет, но никога не е доказан при здрави подрастващи. 

Проверява се също така дали инфекцията не се дължи на действащи в тандем аденовирус и друг вид вирус, включително и SARS-CoV-2, който предизвиква COVID-19. Британски специалисти обаче изключват връзка между заразата и ваксините срещу новия коронавирус, тъй като страдащите от хепатит деца на Острова не са имунизирани.

В България засега няма данни за случаи на новия вид хепатит при децата, обяви държавният главен санитарен инспектор доктор Ангел Кунчев. Той обаче каза, че е наредено да се изследват всички случаи, за които има съмнения.

Ваксините срещу COVID-19 нямат никакво отношение към мистериозния хепатит при деца, каза вирусологът проф. Радостина Александрова в интервю за БТА. Децата не са ваксинирани, а за тези под 5 години дори не разполагаме с разрешена за употреба ваксина, припомня тя.

Все още не е ясно и защо този хепатит се среща само при деца. Едно от предположенията според вирусолога е, че продължителното затваряне във връзка с противоепидемичните мерки е ограничило нормалния контакт на подрастващите с обкръжаващите ни патогени, което се е отразило на готовността на имунната им система да се справя с тях.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!