Турция се готви да проведе военна офанзива в Сирия. Русия обаче отправи предупреждение, че това би бил най-лошият развой на събитията.

Анкара е против операцията на сирийската армия в Идлиб, подпомогната от Москва. При офанзивата загинаха 13 турски военни, а сраженията отприщиха вълна от близо милион бежанци.

Снимка: bTV

На сателитна снимка се вижда бежански лагер до границата с Турция на 5-ти февруари, а ето как изглежда той десет дни по-късно:

Снимка: bTV

„Това са последните дни, в които сирйският режим може да спре с враждебните си действия в Идлиб. Правим последно предупреждение. За съжаление все още не сме постигнали желаните резултати в преговорите с Русия“, заяви Реджеп Тайип Ердоган - президент на Турция.

Снимка: bTV

Според Кремъл Турция има право да участва в прочистването на терористични групировки в Сирия, но не и да провежда действия срещу редовната сирийска армия. 

„Да, ние не успяхме да постигнем окончателно решение как да приложим споразумението между президентите Путин и Ердоган относно Идлиб. Нови искания не сме поставяли и смятаме, че двете страни трябва да се придържат към постигнатите договорки“, обясни Сергей Лавров - министър на външните работи на Русия.

Сирийската армия продължава прочистването на провинцията от отряди на съпротивата, като сред мишените остават бойци от Сирийската въоръжена опозиция, които са подкрепяни от Турция.