Турция се готви да проведе военна офанзива в Сирия. Русия обаче отправи предупреждение, че това би бил най-лошият развой на събитията.

Анкара е против операцията на сирийската армия в Идлиб, подпомогната от Москва. При офанзивата загинаха 13 турски военни, а сраженията отприщиха вълна от близо милион бежанци.

Снимка: bTV

На сателитна снимка се вижда бежански лагер до границата с Турция на 5-ти февруари, а ето как изглежда той десет дни по-късно:

Снимка: bTV

„Това са последните дни, в които сирйският режим може да спре с враждебните си действия в Идлиб. Правим последно предупреждение. За съжаление все още не сме постигнали желаните резултати в преговорите с Русия“, заяви Реджеп Тайип Ердоган - президент на Турция.

Снимка: bTV

Според Кремъл Турция има право да участва в прочистването на терористични групировки в Сирия, но не и да провежда действия срещу редовната сирийска армия. 

„Да, ние не успяхме да постигнем окончателно решение как да приложим споразумението между президентите Путин и Ердоган относно Идлиб. Нови искания не сме поставяли и смятаме, че двете страни трябва да се придържат към постигнатите договорки“, обясни Сергей Лавров - министър на външните работи на Русия.

Сирийската армия продължава прочистването на провинцията от отряди на съпротивата, като сред мишените остават бойци от Сирийската въоръжена опозиция, които са подкрепяни от Турция.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!