Остри реакции в Гърция срещу новоизбрания президент на Република Северна Македония.

На церемонията по встъпването си в длъжност Гордана Силяновска-Давкова не произнесе конституционното име на страната "Северна Македония", а каза само "Македония“.

С подписаното през 2018 година Преспанско споразумение между Атина и Скопие беше разрешен спорът за името на Югозападните ни съседи, както и за използването на символи и личности от древната гръцка история.

Гръцки крайнодесен политик скъса в парламента Преспанския договор, а партията СИРИЗА внесе трите меморандума със Скопие за гласуването им като закони.

Европейският съюз предупреди Северна Македония да спазва поетите ангажименти, за да продължи европейската си интеграция. 

Снимка: Reuters

Гордана Силяновска-Давкова, издигната от ВМРО-ДПМНЕ, положи клетва като президент на Северна Македония (РСМ) на 12 май. Гръцката агенция АНА-ΜΠА припомня, че Силяновска предизборно - и конкретно на 1 май 2024 г. - заяви, че няма да използва официалното име на страната си:

„Когато казвам, че няма да използвам термина „Северна“, нямам предвид, че ще го махна от табелите пред сградите, в които се помещават институции или от табелите на международни конференции или двустранни срещи, и т.н. Далеч съм от такива неща. Говоря лично за себе си“.

„Правото на самоопределение е лично право и никой няма право да ти нарежда да използваш нещо, което умът и сърцето ти не приемат. Ще го уважавам, но няма да използвам термина "Северна". Ще използвам "Македония" и никога няма да създавам объркване, защото не трябва да правя разлика с Република Южна Македония. Няма такова нещо. Затова, когато говоря, ще използвам термините Македония, македонски, македонец“, каза Гордана Силяновска-Давкова.