Въпреки правителствената забрана, стотици иранци се включиха в протест срещу Саудитска Арабия заради информациите за двама ирански поклонници, които са били малтретирани в сунитското кралство, предаде АП.

Над 300 души се събраха пред саудитското посолство в Техеран и поскаха то да бъде затворено. „Смърт за династията Сауд!”, скандираха демонстрантите по адрес на кралското семейство в Рияд. Силите за борба с безредиците се наложи да се намесят, след като разгневеното множество опита да свали знамето на Саудитска Арабия.

Причина за демонстрацията стана информация, че двама иранци са били обект на посегателство, докато саудитски полицаи са ги претърсвали на международното летище в Джеда. По случая няма повече публична информация, но Техеран настоява за наказания.

Религиозните водачи в шиитски Иран от известно време се обявяват против пътуването за хадж в сунитското кралство, където се свещените градове Мека и Медина. При предходен инцидент Рияд не допусна на своя територия самолет с 260 поклоници, като оправда действията си с липса на нужните разрешителни.

Паралелен и вероятно по-важен сюжет са продължаващите удари на международната сунитска коалиция срещу шиитски бунтовници в Йемен. Водеща роля при бомбардировките има Саудитска Арабия, а Иран е обвиняван, че подкрепя бойците.

Техеран се опитва да събере международна подкрепа за спиране на ударите. Религиозният водач аятолах Али Хаменей нарече въздушната кампания „геноцид”.