Остри реакции след арестите на правозащитници в Турция. Берлин призова турския посланик и настоя за незабавно освобождаване на задържания германски представител на "Амнести Интернешънъл".

Германското правителство излезе с остра протестна нота, а министърът на външните работи Зигмар Габриел прекъсна отпуската си.

От представителството на „Амнести” в Германия настояха по-рано правителството да се намеси след задържането на шестима активисти, при щурм на хотел в Истанбул на 5 юли, където се състоеше семинар, посветен на защитата на правозащитници в кризисни ситуации.

Сред арестуваните беше и шведски гражданин, както и директорът на клона на организацията в Истанбул – Идил Есер. Шестимата задържани правозащитници са обвинени в членство в терористична организация и за връзка с опита за преврат от миналата година и с турския проповедник Фетхуллах Гюлен.

„Много е обезпокоително, че тези, които се борят за защита на човешките права и помагат на другите, са в затвора. Това е много лош знак как се развиват нещата в Турция”, смята Мари Лукас, която е представител на организацията.