Сателитни изображения на горещо оспорваната плитчина Скарбъро в Южнокитайско море показват нова плаваща бариера пред входа ѝ, близо до мястото, където филипинските кораби и съдовете на бреговата охрана на Китай често се пресрещат, предава Ройтерс.

Снимка: Reuters / Maxar Technologies

Едно от изображенията, направени от Maxar Technologies на 22 февруари, показва бариерата, блокираща устието на плитчината, където китайската брегова охрана миналата седмица твърди, че е изгонила филипински кораб, „незаконно нахлул“ във водите на Пекин.

Филипините, които миналата седмица разположиха кораб на Бюрото за риболов и водни ресурси (BFAR), за да патрулира плитчината и да транспортира гориво до филипинските рибари в района, заявиха, че твърденията на Китай са „неточни“ и че дейностите на Манила там са законни.

Снимка: Maxar Technologies

Китай претендира за плитчината Скарбъро, въпреки че е в изключителната икономическа зона на Филипините от 200 морски мили. Международен арбитражен трибунал в Хага заяви през 2016 г., че претенциите на Китай нямат правно основание. Пекин отказва да изпълнява решението.

Това прави плитчината една от най-оспорваните морски точки около Азия и огнище на дипломатически спорове относно суверенитета и правата за риболов.

Снимка: Maxar Technologies

Сателитното изображение подкрепя доклад и видео, разпространени от филипинската брегова охрана в неделя, показващи две надуваеми лодки на китайската брегова охрана, които поставят плаващи бариери на входа на плитчината на 22 февруари.