Филипините обвиниха Китай, че са използвали военен лазер, за да попречи на хуманитарна мисия в спорна плитчина в Южнокитайско море, пише агенция Ройтерс. 

В изявление филипинската брегова охрана посочва, че инцидентът се е случил при Втората плитчина „Томас“. Лазерът временно е заслепил екипажа на филипинската брегова охрана, принуждавайки го да се оттегли. Мисията е била насочена към снабдяването на войски, разположени на атол в оспорваното Южнокитайско море.

„Умишленото блокиране на филипинските правителствени кораби за доставка на храна и провизии на нашия военен персонал е явно незачитане и явно нарушение на суверенните права на Филипините в тази част на Западно Филипинско море“, се казва още в изявлението.

Сред местните плитчината е известна и като Аюнгин. Тя е разположена на 195 км от филипинската провинция Палаван и е временен дом на малък контингент военни, които са се разположили на борда на ръждясал кораб. 

Дългият 100 метра кораб е от времето на Втората световна война. Той умишлено е закотвен в плитчината през 1999 г., за да подсили претенциите на Манила за суверенитет над архипелага Спратли.

Блокирането на мисията за снабдяване идва в момент, когато филипинският президент Фердинанд Маркос изрази готовност за сключване на Споразумение за гостуващи сили с Япония. Целта е да се повиши морската сигурност в региона.

Постоянният арбитражен съд на ООН постанови през 2016 г., че претенциите на Пекин в Южнокитайско море нямат историческо основание. Делото беше заведено от Филипините, за да се изясни „собствеността върху плитчината“, коментира темата и Би Би Си.

„Китай трябва да ограничи военноморските си сили в района, така че те да не извършват повече провокативни актове“, се казва в изявление на филипинската армия, изпратено до местните медии.