Напрежението по казуса „Груевски” расте, след като бившият македонски премиер получи убежище в Унгария. Будапеща отхвърли възможността да го екстрадира, а това разгневи Скопие.

Унгарският министър на правосъдието обясни, че Никола Груевски няма как да бъде върнат в страна, в която е подложен на преследване. Скопие реагира светкавично.

„Кристално ясно е, че твърденията в молбата за убежище са лъжи. Издирваме Груевски не само за да излежи издадената в Република Македония присъда от две години затвор. Той се издирва и за други разследвания и съдебни процеси, които са в ход”, каза Миле Бошняковски, говорител на македонското правителство.

Унгарската опозиция не спести критики по адрес на правителството на Виктор Орбан. „Изглежда, че Унгария вече не принадлежи на унгарците, а на Орбан и неговите приятели престъпници”, посочи Адам Миркошки, говорител на партия „Йоббик”.

Ситуацията коментира и еврокомисарят по разширяването и политиката на добросъседство Йоханес Хан.

„Върховенството на закона е фундаментален принцип, както за страните членки на ЕС като Унгария, така и за кандидатите за членство. Изненадващо е, че Унгария подкрепя членството в ЕС на Македония, но не я смята за сигурна страна”, посочи Хан.

Снимка: btvnovinite.bg


Междувременно, бившият директор на македонското Управление за безопасност и контраразузнаване Сашо Миялков беше арестуван. Той е главен обвиняем по делото за незаконното подслушване на над 20 000 души. Той е братовчед на Груевски.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!