Бившият премиер на Македония Никола Груевски нито е искал български паспорт, нито му е издаван такъв. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на брифинг след срещата с македонския премиер Зоран Заев в Министерския съвет.

Снимка: Ладислав Цветков

„Длъжен съм да опровергая фалшива новина – бившият премиер Груевски нито е искал издаване на паспорт, нито му е издаван такъв. Това е 100% фалшива новина”, заяви Борисов, цитиран от „Фокус”.

Снимка: Ладислав Цветков

Малко по-рано от ДАНС съобщиха, че са извършили проверка по случая и резултатът е потвърдил, че Груевски не е български гражданин и не е подавал молба за придобиване на гражданство.

Снимка: Ладислав Цветков

Повод за проверката стана публикация в унгарско издание, според която бившият министър-председател на Македония е избягал в Унгария с български документи. Изданието посочва още, че представител на унгарското правителство е казал на журналистите да направят проверка при българските власти.

От срещата между Борисов и Заев стана ясно още, че в началото на декември ще има съвместно заседание на правителствата на България и Македония. Лидерите на двете страни ще открият заедно участъка от АМ „Струма” между Сандански и Кресна.