Руският юрист, опозиционер и основател на неправителственият Фонд за борба с корупцията (ФБК) Алексей Навални и около 30 от сподвижниците му от Фонда са били нападнати на летището в руския пристанищен град Анапа.

За инцидента съобщи самият той в личния си профил в социалната платформа „Туитър”.

По думите му нападателите са били около десетина души – казаци – и жени, и мъже.

В началото на инцидента казаците се приближили до служителите на Фонда за борба с корупцията и им казали, че е време да си ходят, да напуснат и да ги оставят намира.

Алексей Навални разпространи и снимки на един от пострадалите – водещият от телевизионния канал „Дожд” Артьом Торчински.

По думите на Кира Ярмиш – прессекретар на ФБК, полицията се е намесила, за да въдвори ред, едва когато Торчински е паднал на земята, а нападателите започнали да го ритат.

Самият Навални обясни в "Туитър", че нападението е било координирано и планирано, и че неговата група е била под наблюдение още с пристигането си в района миналата седмица.

На 13 май на границата с Краснодарския край бил спрян автобус, в който пътували Алексей Навални и служители на Фонда. Те били задържани и проверени за връзки с терористичната организация „Ислямска държава”. Не след дълго били освободени.

Следващите кадри съдържат сцени на насилие: