Светът осъди нападението срещу прочутия писател Салман Рушди. Неговото състояние остава тежко, след като беше намушкан с нож в щата Ню Йорк вчера по време на събитие.

75-годишният Рушди е поставен на апаратно дишане и вероятно ще изгуби окото си. Полицията претърси дома на неговия нападател, който е задържан

“Водещият започна да говори и изведнъж един човек влезе отдясно на сцената и започна да го удря няколко пъти. Стана ужасно бързо. Салман Рушди се опита да бяга, за да се спаси”, казва Пилар Пинтагро, който е свидетел на нападението.

24-годишният нападател е от ливански произход и от социалните мрежи се вижда, че е почитател на някогашния ирански духовен лидер Хомейни. Преди 30 години именно аятолахът призовава за смъртта на Рушди заради романа му "Сатанински строфи", определян от много мюсюлмани като богохулствен.

Световни лидери и хора на културата и изкуството осъдиха случилото се като атака срещу свободата на мисълта. Реагира и българският писател Георги Господинов.

Години наред Рушди живее със смъртни заплахи и под полицейска защита. Отказва се от нея едва наскоро, след като заживява отвъд Океана.

Представител на подкрепяната от Иран ливанска шиитска въоръжена група Хизбула каза днес, че тя няма допълнителна информация за нападението с нож срещу писателя Салман Рушди, станало вчера в щата Ню Йорк.