Преди Втората световна война „македонец“ не е етнографски, а географски термин и преобладаващото мнозинство от македонците преди 1945 г. са се определяли като македонски българи. Това се подчертава в обръщение до американския Конгрес, изпратено от Централното ръководство на Македонските патриотични организации в САЩ – най-старата македонска и българска политическа организация зад Океана, датираща от 1922 г.

Повод стана готвената от група конгресмени резолюция за обявяването на септември 2022 г. за „Месец на македоно-американското културно наследство“. Според авторите на позицията в нея се споменава „македонски език“ и така „напълно пренебрегва приноса на македонските американци, които са имигрирали в Америка преди Втората световна война, и приноса на техните потомци, родени в Америка, които са се идентифицирали и продължават да се идентифицират като БЪЛГАРО-езични македонци“.

„Македонският език“ е част от новата етническа македонска идентичност, която придобива видимост чак след Втората световна война със създаването на етническа македонска държава в рамките на Югославската федерация“, подчертават от МПО в позицията си, цитирана от БГНЕС. Те допълват, че „по подобие на гражданите на Швейцария, македонците представляват редица етнически групи, включително българи, турци, гърци, арумъни (власи), албанци и сефарадски евреи, а българските жители на Македония се определят като български македонци“.

Като отбелязват, че идеята за почитане на македонския принос към развитието на САЩ е добра, те настояват за промяна в текста на резолюцията, защото „запазването на фразата в сегашния ѝ вид би бил „шамар в лицето“ на огромното мнозинство от нашите македонски предци и основатели и поддръжници на МПО, които са дошли в САЩ преди Втората световна война и са се идентифицирали като македонски българи“.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!