Днес кралицата на Великобритания Елизабет II навърши 95 години. Рожденият ѝ ден е само 3 дни, след като светът се сбогува на траурна церемония със съпруга ѝ принц Филип, който почина на 99 години на 9 април.

Кралица Елизабет II посреща тази седмица най-самотния си рожден ден досега и първи без принц Филип за последните 73 години. Въпреки че националният траур в страната приключи в неделя, кралското семейство ще продължи до четвъртък да изразява почитта си към 99-годишния принц.

Обичайно реалният рожден ден на кралицата се отбелязва официално само с топовни салюти. Заради траура са отменени. Очаква се Кралицата да бъде посетена в Уиндзор само от синовете си принц Андрю и принц Едуард.

В официалния „Туитър“ на монархията бяха публикувани думи на благодарност, подписани от кралица Елизабет.

Въпреки че се очакваше да наруши и тази традиция, дворецът публикува фотография на Кралицата, както обичайно се прави, за да се отбележи рожденият и ден.

По повод годишнината Aнглийската банка пусна специална юбилейна монета от пет лири. Монети от пет лири не се използват във всекидневието и традиционно се издават само за много специални случаи. Върху нея е гравиран цитатът „Моето сърце и моята преданост“ – препратка към обещанието, което кралицата дава на поданиците си в първото си предавано по телевизията коледно обръщение към нацията през 1957 г.