На 21 април кралица Елизабет навършва 95 години – първият й рожден ден след кончината на принц Филип, с когото живяха заедно 73 години

Очаквано, рожденият ден няма да бъде отбелязан както през изминалите години. Обикновено членовете на кралското семейство публикуват за празниците си нови официални снимки, но този път дори и това ще бъде спестено.

Снимка: Getty Images

Все още не е ясно дали принц Хари, който долетя от САЩ специално за погребението на дядо си, ще остане във Великобритания, за да бъде с баба си на нейния рожден ден, или ще се върне при съпругата си Меган, която е бременна с второто им дете. На 6 май синът им Арчи навършва 2 години.

Снимка: Getty Images

По принцип големите тържества за рождения ден на монарха са през юни, когато времето е по-хубаво. Парадът, наречен Trooping the Colour, е известен по целия свят със снимките на цялата кралска фамилия, събрала се на балкона на двореца Бъкингам. Заради пандемията обаче такъв парад няма да има за втора поредна година.

Снимка: Getty Images

Принц Филип почина на 9 април, само два месеца преди да навърши 100 години. Погребението му бе в събота, като присъстваха само 30 души вместо обичайните за такова събитие 800.

Кралицата остави върху ковчега на своя любим писмо, подписано с прозвището й от детските години – Лилибет. Повече за това име четете тук: 

Очаквайте малко след 9:00 ч. пряко включване на кореспондента ни в Лондон Васил Христов, който ще разкаже подробности за традициите при отбелязването на рождения ден на кралицата.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!