Най-малко 60 журналисти са убити през 2014 г. по света при изпълнение на служебните си задължения или заради своята работа. Почти половината от тях (44%) са били набелязани за мишена, съобщи в доклад правозащитната организация „Комитет за защита на журналистите” (CPJ), цитиран от АП.

Необичайно голям процент - около една пета от убитите - са международни журналисти, макар преобладаващата част от заплашваните журналисти да са местни, посочва базираната в Ню Йорк организация.

В сравнение с 2013 г., когато убитите журналисти бяха 70, през 2014 г. те са по-малко, но в последните три години са загинали най-много представители на медиите, откакто през 1992 г. организацията започна да води такава статистика.

Основен фактор за големия брой убити журналисти е конфликтът в Сирия, бушуващ вече четвърта година. Според доклада тази година в него са убити поне 17 журналисти, а от избухването на войната през пролетта на 2011 г. те са най-малко 79.

Сред най-ужасяващите убийства е обезглавяването от групировката „Ислямска държава” на американските журналисти на свободна практика Джеймс Фоли и Стивън Сотлоф. И двамата бяха отвлечени, докато отразяваха войната.

В конфликта в Украйна бяха убити петима журналисти и двама медийни работници. Тези убийства са и първите, регистрирани от Комитета за защита на журналистите в Украйна от 2001 г. насам.

При 50-дневните боеве в ивицата Газа между израелци и палестинци загинаха поне четирима журналисти и трима медийни служители, включително видеожурналистът от АП Симоне Камили и палестинският преводач Али Шехда Абу Афаш. Двамата придружавали сапьорския екип, който трябвало да обезвреди бомба в град Бейт Лахия, но тя се взривила, докато сапьорите се опитвали да я изнесат от населения район.

Най-малко петима журналисти са били убити в Ирак, трима от тях - докато отразявали борбата срещу „Ислямска държава”. Убити представители на медиите има за първи път от 2007 г. в Парагвай и Мианма.

За пръв път журналист беше убит в Централноафриканската република, обхваната от безпрецедентно насилие между християни и мюсюлмани.

Жертви взе дори епидемията от ебола - телата на журналист и двама медийни работници бяха открити в село в Гвинея, където те отразявали кампанията за информиране на населението за болестта.

Сред убитите е и фотографката на АП Аня Нийдрингхаус, която беше застреляна, докато отразяваше изборите в Афганистан.

Комитетът отбелязва, че продължава да разследва смъртта на още най-малко 18 журналисти тази година.