Най-малко 45 души загинаха при двоен атентат с коли бомби в сомалийската столица Могадишу снощи, съобщи Ройтерс, цитирайки високопоставен правителствен служител. Ранените са 36.

Експлозиите бяха последвани от ожесточена престрелка между нападателите и силите за сигурност.

Петима от терористите бяха убити.

Нападението бе извършено близо до президентския дворец и намиращ се в съседство хотел. Повечето от жертвите и ранените са хора от охраната на двореца и бодигардове на официални лица, отседнали в хотела, вкл. офицер от армията и местен високопоставен служител.

Ройтерс показа кадри, на които се виждат поне пет унищожени коли на паркинга пред хотела.

Сомалийската ислямистка групировка „Аш шабаб“ пое отговорност за атаката в изявление в интернет и по местно радио, предадоха АФП и ДПА. Ислямистите твърдят, че са убили 35 войници при „снощната операция“, но признават, че са загинали и петима техни „мъченици“.

Агенцията припомня, че екстремистите, които са свързани с терористичната мрежа „Ал Кайда“, се опитват от 2007 г. да свалят крехкото централно правителство на Сомалия, подкрепяно от международната общност и от сили на Африканския съюз, наброяващи над 20 хил. военни.

През 2011 г. „Аш шабаб“ бе прогонена от сомалийската столица и оттогава загуби повечето от своите бастиони в страната. Групировката обаче продължава да контролира обширни райони в провинцията и да извършва атаки в Могадишу и срещу военни бази, отбелязва АФП.

Използвани са материали на БТА