Десетки жертви взеха две експлозии край летището в Кабул. Най-малко 12 от тях са американски военнослужещи. Сред загиналите има афганистанци и чужденци, чакащи да се евакуират. По последни, но все още неофициални данни жертвите са 60, а ранените над 140.

Би Би Си съобщава за още експлозии в Кабул. Това е първият сериозен инцидент, откакто талибаните превзеха Кабул преди 10 дни.

Снимка: btvnovinite.bg

Първият взрив избухва край транспортния вход на летището, откъдето се пропускат желаещите за евакуация.

„Наоколо имаше най-малко 400-500 души. Експлозията беше изключително мощна. Взривната вълна изхвърли половината хора във водния канал отстрани. Натоварихме ранените на носилки и ги докарахме в болницата, вижте - целите ми дрехи са в кръв“, разказва очевидецът Джамшид.

Извършителят на нападението най-вероятно е член на регионалното крило на "Ислямска държава". Групировката пое отговорност за атаката в своя канал в „Телеграм“.

Минути по-късно избухва и бомба пред хотел в близост до летището. Ранени са и талибански бойци, осигуряващи реда извън летището. Западните страни ще продължат евакуацията въпреки рисковете.

Снимка: btvnovinite.bg

„Наясно сме, че прозорецът на времето за евакуация се затваря. Десетки хиляди бяха изведени от  страната, но искам отново да кажа: Няма да забравим тези, които не могат да се възползват от въздушния мост и ще направим всичко възможно да им осигурим евакуация“, заяви германският канцлер Ангела Меркел.

След 31 август талибаните затварят летището за чужди полети.