Не е новина, че здравето на нашата планета се влошава с всеки изминат ден, нито пък, че броят на нуждаещите се от помощ хора по света расте непрекъснато. Не е изненадващо и че се намират все повече и повече желаещи да променят всичко това. Новина, обаче, е, когато реакцията срещу всичко лошо в нашия свят идва от… английска кръчма.

От приблизително два месеца, на територията на източния лондонски квартал „Шордич” е отворило врати едно нестандартно заведение на име „Зелената Виктория”. Хората разчитат там да намерят евтин алкохол, за да си гарантират приятно изкарване. Тази концепция обаче леко бива изменена от Ранди Рампърсад. Той се определя като собственик на кръчма, но не на каква да е, а най-етичната кръчма в света.

Тя се гради върху три стълба: „Наемаме за служители хора в неравностойно положение, хора с криминално минало, ветерани от армията и дори бездомници. Голяма част от оборота отива за благотворителност, а доставките ни идват от неправителствени организации”.

Всяка една закупена напитка подпомага над 40 каузи и организации – социални и екологични. Така културата на пиене води до реална промяна без да затруднява никого. Това е и причината посетителите на заведението да се множат, тъй като плащат същите цени, но в случая с едно на ум – че помагат на някой в нужда, както и на природата.

Втори шанс – за хората и за планетата

Въпреки добре познатите ни стереотипи, клиентите на Ранди не се държат резервирано с вече бившите бездомници. Самият той твърди, че е предприел този ход, за да промени предварителната нагласа на хората, че всеки който се скита по улицата е наркоман и не може да бъде интегриран обратно в обществото. „Една крачка накриво или известна доза лош късмет – само това е достатъчно, за да ти се преобърне живота,” казва собственикът.

Той иска да преобърне представите на клиентите си не само за непознатите по улиците, но и за света, в който живеят. Абсолютно всички опаковки и прибори са или биоразградими, или се изпращат за рециклиране. Например, найлонът от касите бира се складира и след преработка се превръща в идеален материал за направата на мебели.

Можете и да си поръчате бира, направена с помощта на остатъците от хляба.

Снимка: facebook.com/thegreenvic

Най-иновативното и природосъобразно изобретение, разглеждано като патент на кръчмата, е сламката от пшеница. Много по-евтина, надеждна и достъпна от хартиената.

Защо?

За известно време, Рампърсад работи като мениджър в отдел „Продажби” преди да реши да се отдаде на петгодишна обиколка на света. Именно в този момент, той решава, че иска да се захване с бизнес, който да е полезен и за света и за обществото.

Глътка по глътка, спасяваме планетата
Снимка: facebook.com/thegreenvic

„Всичко стартира от лична инициатива за набиране на средства за африканските деца. Не исках да се моля на хората за пари, затова с няколко мои приятели решихме да продаваме бира, сайдер и вино зад клуба по крикет, създавайки условно бар. След това реших да проверя онлайн има ли такива заведения, които да предлагат подобна услуга и това беше моят „Еврика” момент”, споделя Ранди.

„Не исках хората да плащат повече, заради такса „Етичност”, категоричен е британецът с карибски корени. Понеже той е добре запознат със стандарта на живот в родния му Тринидад и Тобаго, отрано осъзнава, че трябва да се научим да ценим това, което имаме.

Когато пък имаме достатъчно, той призовава да се опитваме да даваме на нуждаещите се. „Така, докато пиеш, предоставяш на някого възможност за бъдеще,” казва младият предприемач, който търси нови инвеститори, които желаят да доразвият неговата идея.